TEPUNG GOMAK/HABUK HABUK
BAHAN22 cawan tepung pulut
secubit garam
air-secukupnya
tepung kacang hijau secukupnya-untuk menggolek
INTI
1 biji kelapa parut
1 keping gula melaka/3 sb gula merah
1-2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil tepung gandum
*gula tu boleh agak2 kemanisannya.Saper tak suka manis boleh kurangkan sukatan gulanya.
-Masak gula merah/melaka dan putih sehingga gula larut.Masukkan kelapa parut..kacau sebati.Nampak macam kering2 sikit..masukkan tepung gandum.Kacau sekejap sampai kering(jangan kering sangat..biar nampak lembap2 sikit baru sedap).Angkat dan sejukkan.
CARA2
-Campurkan/gaul tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk..jangan terlalu lembik.Sama macam aduanan nak buat buah melaka/onde2.
-Ambil sedikit adunan..bulatkan dan kemudian leperkan.Masukkan inti dan dibulatkan serta ditekan leper sedikit.Ulang proses yang sama sehingga habis.
Panaskan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan adunan yang telah siap dibentuk tadi.Apabila timbul..angkat dan toskan (macam proses buat buah melaka/onde2).Golekkan dalam tepung kacang hijau..siap dimakan.
1 ulasan:
Feberet ni...nanti leh cuba...tq ya..blog saya https://cararesepi.blogspot.com/
Catat Ulasan