3 ekor ikan kembong-apa2 ikan yg sesuai
air asam jawa-dalam 1 sudu besar
1/2 cawan santan
daun kunyit-aku x isi.takde stok
garam,gula dan perasa
bahan2 kisar
cili kering-agak2 le kepedasan masing2
4 biji bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
lengkuas-dalam 1 cm
kunyit hidup/serbuk
1 batang serai
belacan-dalam besar ibu jari
CARA2
-Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bahan2 kisar hingga berbau wangi dan pecah minyak.Masukkan garam,gula dan perasa serta air asam jawa.Kacau2 sekejap pastu masukkan santan.Boleh ketepikan..lebihan perapan ni boleh simpan dalam peti..lain kali nak masak,isi je atas ikan.
-Ambil ikan dan gaulkan dengan bahan perapan.Letak sedikit daun kunyit..Perap dalam 1/2 jam sebelum bakar.Aku bakar dalam oven je...siappp.Boleh cicah dengan air asam
*nak tayang juga daun pisang tu he..he....sini daun pisang susah jumpa dan mahal wooo...
air asam jawa
bawang besar-dadu kecil
1 biji buah tomato-dadu kecil
hirisan cili api-aku tumbuk
belacan bakar
garam dan gula
perahan air limau nipis/lemon
Tiada ulasan:
Catat Ulasan