Ahad, 13 Mac 2011

KAYA/SERIKAYA

sumber:myresipi
BAHAN2
2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
2 ringgit santan pekat-500gm (aku guna santan dalam tin 450gm)
5 biji kuning telur
2 cb tepung kastard(bancuh dgn sedikit air)
1 helai daun pandan

CARA2
-Campur gula dan air dalam periuk..jadikan gula hangus (jangan sampai terlalu hitam/hangus..nanti pahit.Biar nampak kuning keemasan..dah ok).
-Bila gula dah kekuningan masukkan santan pekat dan kacau sebentar hingga gula betul2 larut.
Biarkan sehingga sejuk.
-Bila campuran santan dan gula hangus tadi dah sejuk,masukkan kuning telur,tepung kastad dan daun pandan.Kacau diatas api yang sederhana hingga mendidih..tak terlalu pekat pun takpe sebab bila dah sejuk,kaya ni akan pekat sendiri

ATAS DAPUR


SIAP....

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...