Rabu, 16 Mac 2011

APAM BALIK


sumber:myresipi
BAHAN2
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 sudu teh soda bikabornat
1 sudu teh baking powder
sedikit pewarna kuning-optional
sedikit mentega/planta untuk mengoles
bahan tabur-kacang tanah tumbuk dan jagung(krim)
CARA2
-Pukul gula bersama telur hingga kembang.
-Masukkan air,telur,soda bikabornat,baking powder,pewarna kuning dan tepung gandum.Pukul sampai sebati.Kalau nak senang..masuk je semua dalam blender..mesin je sampai sebati.
-Oleskan mentega dipermukaan kuali dan masukkan 1 senduk adunan tadi..nipiskan
-biarkan kejap sampai setengah masak..pastu tabur kacang tanah dan jagung.Aku tutup dengan tudung periuk supaya yg bahagian atas betul2 masak.
-Bila dah masak..lipat dua dan angkat.Nak nampak berkilat..sapukan sedikit mentega,baru potong

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...