Ahad, 20 Mac 2011

BENDI GORENG

Resepi simple je..tapi aku masukkan juga untuk mempelbagaikan lagi menu2 dalam blog ini.Bendi ataupun kalau bahasa family aku kacang lendiaq ni memang peberettttlah.Tak makan dengan nasipun..laju je.Dulu2 aku memang tak pernah sentuh bendi ni..tak masuk langsung dek tekak aku..tapi lepas kahwin tetiba suka la pulak.Perubahan hormon kot..ha..ha..ha..

BENDI GORENG
BAHAN2
Bendi-cuci..potong serong(jgn terlalu tebal)
2 biji bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
2 cili merah -tumbuk
telur-sebiji
sedikit ikan bilis-tumbuk manja2 (bagi pecah2 sikit je)
garam,gula dan perasa
minyak masak

CARA2
-Panaskan minyak.Tumiskan bahan2 tumbuk hingga berbau wangi.Pastu masukkan ikan bilis dan bendi.
-Masukkan garam,gula dan perasa.Bendi layu sikit je (jangan terlalu masak..nanti lembik..tak sedap) terus masukkan telur.Kacau kejap..boleh angkat dan hidang.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...