BAHAN2
10-15 biji bawang merah-hiris nipis2
1-2 sudu besar minyak masak
10 helai daun pandan(diblender dgn 1 cawan air..tapis)
3 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
secubit garam
pewarna hijau-optional.Aku tak isi
CARA2
-Campurkan semua bahan kecuali bawang merah dan minyak masak.Kisar dengan blender sampai sebati.Tapi kalau rajin macam aku..he..he..masukkan semua bahan kecuali bawang merah dan minyak dalam bekas pastu gaul dengan tangan sampai sebati dan hilang ketul2.Ni cara orang dulu2..ketepikan.
-panaskan minyak..goreng bawang sampai kekuningan tapi jangan terlalu garing.Tutup api pastu tuangkan bawang goreng beserta minyak kedalam loyang.
-Ambil adunan tepung tadi..tapiskan.Masukkan adunan dalam loyang berisi minyak dan bawang goreng.Bakar dalam oven 150 celcius sampai adunan nampak perang/garing.
*Adunan ni memang cair sikit..mak aku kata biar lekat ditangan je.Bengkang ni lembut dan lebih berlemak daripada kuih bakar.Pastikan betul2 sejuk baru potong
*Api oven jangan terlalu kuat sebab nanti bawang goreng tak naik keatas keseluruhannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan