BAHAN2
1 peket mee kuning
2 sudu besar rempah kari
250 ml santan
1 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah-tumbuk/kisar
2 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
sedikit halia-tumbuk/kisar
sehiris lengkuas-ketuk
kulit kayu manis
bunga lawang
sotong/udang/kerang
sedikit isi ayam
bebola
1 keping asam keping
air secukupnya
garam,gula dan perasa
minyak masak
CARA2
-Panaskan minyak,tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan bahan2 tumbuk/kisar sehingga bau wangi.Pastu masukkan rempah kari dan cili kisar.Tumis sebentar sampai pecah minyak
-kemudian masukkan santan,asam keping dan lengkuas.Masukkan sedikit air..pastu masukkan ayam,sotong/udang/kerang.Kalau ada..masukkan juga bebola.
-Masukkan garam,gula dan serbuk perasa.Kacau rata hingga mendidih.Bila dah masak,bolehlah dihidangkan bersama mee.Masukkanlah bahan2 hiasan seperti cili potong,bawang goreng,daun bawang,tahu dan telur rebus.
*fishball aku buat sendiri je..dah pernahkan masukkan entry.boleh usha kat sini
Tiada ulasan:
Catat Ulasan