Baru berjaya menyiapkan makan tengah hari.Hari ni agak mood kemalasan sikit..masak nasi ayam je pastu untuk petang nanti buat bee hoon goreng singapore.Agak banyak hari juga tertunda nak update sebab adam baru2 ni demam keluar gigi geraham..baik je demam terus manja semacam je..kuat merengek betul.Ish..ish..ish..takkan nak adik kot..he..he..minta jauh2 la dulu sebab adam kecik lagi.Tunggulah dia 2 atau 3 tahun dulu.Kalau ikut abah..dua pun dah cukup..mama je gatal2 nak tambah lagi sebab rasa dua sikit sangat..kui..kui..kui.Oklah sambung cerita bab makan2..ni memang cucuq peberet su dan sekarang salah satu cucuq peberet abang juga..cucuq badak(cammanalah diorang dapat nama ni kan???)Jenis su ni masak memang tak pernah ikut sukatan..ikut sesedap hati dan rasa je.Sebenarnya masak2 ni simple je..campak2 insyaallah jadi tapi terpulang pada selera masing2.Ada setengah tu bagi kita sedap tapi bagi orang lain tak kena dengan selera dia.Sebenarnya bukan salah resepi tapi selera masing2.Macam orang utara suka santan..orang pantai timur pulak kurenggg sikit.So bila orang utara masak bersantan dia kata sedap..orang pantai timur????singgang juga jadi pilihan..Kesimpulannya semua resepi masakan tu sedap2 belaka cuma pandai2lah ikut selera masing2.Ehhh..apa2 entah pulak aku membebel ni kan..kih..kih..kih..oklah layan resepi sempoi ni....
CUCUR BADAK
Bahan-bahan untuk doh/kulit
1 biji keledek saiz besar -nak cun guna keledek merah
1/2 cawan tepung gandum(pandai2 agaklah ye)
secubit Garam
utk inti
1 atau 1/2 biji kelapa parut (kelapa sini kecil)
segenggam udang kering
1/2 biji bawang besar
1 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
sedikit cili kering.. (ikut kepedasan masing2)
sedikit udang potong kecil (optional)
Garam dan gula
Bahan perasa
Untuk doh/kulit:
-Rebus ubi keledek dengan air.Campurkan garam sedikit.Dah nampak ubi tu lembut,buang air masukkan ubi keledek rebus dalam bekas..pastu lenyekkan(buat masa panas/suam baru senang hancur).Pastu masukkantepung gandum sikit2 sambik lenyek.Adunan jangan terlalu banyak tepung nanti tak sedap..agak2 boleh dibentuk/diuli.
Untuk Inti:
Blender/tumbuk cili kering,serai,udang kering dan bawang.Campur air sikit (kalau su suka tumbuk sebab kasar2 sikit..baru yummyyy) , Kalau kelapa agak kasar masukkan kelapa parut.. blender sekali.Su tak blend kelapa sebab su parut sendiri kelapa..kelapa dah cukup halus.Masukkan semua bahan2 dalam kuali..tambahkan kunyit,garam,gula,ajinomoto(optional) dan udang yang dipotong kecil2.Kacau sampai inti nampak kering2 sikit.
*Ambil doh/kulit buat bentuk bebola kecil1(ikut suka nak saiz besar mana)...pastu leperkan,ambil inti sikit letak kat tengah2 doh/kulit.Tutup doh rapat2 pastu tekan sikit doh bagi leper sikit..baru comelll..bolehla goreng tapi jangan guna api terlalu panas nanti doh dalam tak berapa masak..kat luar dah garing.Guna api sederhana je..kalau guna keledek merah baru cuuunnn tapi su takde pilihan..kat sini banyak keledek putih,,,belasahhhhh jelah.
Dalam kerajinan(padahal terpaksa sebab nak makan) su buatlah bebola ayam.Kat sini bukan macam Malaysia takde jual sangat bebola ayam..kalau ada jarang jumpa dan buatan dari negara yang kadang2 kita agak ragu2 nak makan walaupun ada tulisan halal.Bentuk bebola ayam su buat ni taklah cantik sebab tak pandai nak membentuk tapi rasa..wallllaahhhhh.Jom try kalau sesape rasa tangan tu terajin nak buat.Resepi ni sikit2 su ambil dari blog kak ijayuji tapi su ada tambah bahan sikit2...
HOMEMADE FISHBALL (su gantikan dengan ayam)
Bahan2
500 gm isi ikan/ayam
1 tsp serbuk lada sulah
1 biji bawang putih
1 ketul pati udang ikan bilis-su guna ayam so isi kiub ayam
2-3 ketul ice
*1/4 sudu kecil soda bikabornat-su tambah
*2-3 sudu besar tepung jagung - inipun su tambah
Cara2:
Semua bahan dikisar hingga halus, kemudian basahkan tangan dan bulat2 kan pes ikan/ayam dan susun dlm shallow dish yg diisi sikit air (utk elak kan bebola melekat) buat hingga habis ketepikan.pastu rebus dalam air mendidih..dah timbul angkat.boleh simpan..buat sup ,goreng atau makan macamtu je pun sooodapppp.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan