Ahad, 20 Jun 2010

Popia Goreng Bercili

Selamat bercuti..Kat Qatar esok hari bekerja..Jap lagi nak merayap kejap tapi macam tak berapa syok nak keluar sebab perut ni tengah meragam.Dari malam tadi asyik ulang alik keluar masuk tandas.Apahal la perut ni..badan pun lemah semacam je sebab dah terkena demam selesema.Tapi biasalah surirumah,sakit macam manapun rutin harian tetap berjalan macam biasa.Mana ada istilah mc kan..hu..hu..hu..Ni nak tayang menu makan petang.Su jumpa resepi ni masa skodeng dapur kak ummi...tapi asalnya dari blog kak Liza.Lama dah su salin dalam buku..kerap juga dah buat.Memang best..kalah yang jual kat pasar malam...kih...kih..kih..

POPIA GORENG BERCILI



Bahan:-
Kulit popiah secukupnya
minyak utuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum + 3 sudu besar air = bancuh untuk gam popia
Inti Popia:-
200 gm udang - hiris halus
1 batang carrot - sagat/racik halus2
1 mangkuk kobis - hiris2 halus
5 batang kacang panjang - potong halus (*ummi x isi ni)
1 tangkai cili merah - potong halus2
1 labu bawang besar - cincang halus
1 ulas bawang putih - cincang
1 biji telur - su tambah
1 sudu besar minyak
garam
Cara Membuat:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Masukkan udang dan carrot. Kacau rata. Masukkan kobis, kacang panjang dan garam. Kacau. Bila sayur telah lembut, pecahkan telur..kacau rata pastu tutup api. Tuangkan bahan ke dalam tapisan, biarkan kuah sayur turun. Ambil kulit popiah, dan letak intinya. Gulung seperti menggulung kuih ketayap. Gam dihujungnya dengan bancuhan tepung tadi. Goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan dan angkat.

Bahan Sos Cili:-
2 sudu besar cili mesin
1 ulas bawang putih - tumbuk
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cuka
1 sudu besar gula (*ummi letak hampir 2 sudu besar)
3 sudu besar minyak
garam
bijan untuk tabur (jika suka)
Cara Membuat:-
Panaskan minyak dan tumis cili dan bahan-bahan lain. Masak hingga pekat dan naik minyak. Masukkan popiah yang telah digoreng tadi. Taburkan bijan dan kacau rata. Angkat dan hidangkan.


Yang kat bawah ni saja nak tayang.Sesekali layan bubur sedap juga kan..bagus untuk penghadaman ni..Anak2 su suka sangat sebab pisang memang peberet diorang pastu kena pulak dengan kuah yang lemak..lemak..manis..fuhhhh nikmatnya.


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...