Baru balik dari gelanggang badminton..lenguh juga rasa kaki dengan lengan ni.Bukan apa dah hampir 12 tahun tak pegang raket badminton..ni barulah terasa nak main balik.Tupun nasib baik ada member..Pasni bolehlah booking gelanggang main selalu..boleh juga membuang lemak2 yang cukup tepu kat badan ni.Ni baru siapkan bahan2 untuk masak tengah hari.Sementara tu su masukkan jap masakan yang bila entah su buat..Layan jelah...Beef Steak sumbernya dari Kak Noreen.Sape nak tengok sos mushroom boleh jelajah blog kak noreen sebab su tukar guna sos dari myresepi.
Bahan-bahan:
Beberapa keping beef steak
4 sudu makan sos blackpepper - Su guna jenama HP
Sedikit lada hitam-tumbuk kasar (ini su tambah)
sedikit minyak untuk menumis
sedikit mentega untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih atau 1 sudu kecil crushed garlic
1 inci halia atau 1 sudu kecil crushed ginger
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
2 sudu makan madu
Cara-Cara :
Satukan bahan2 kisar dan sos blackpepper di dalam mangkuk dan gaulkan sebati.Kemudian masukkan beef steak kedalam dan gaulkan sebati.Perapkan sekurang kurangnya 2 jam..(su perap semalaman).Panaskan kuali non-stick dan letakkan sedikit minyak dan mentega.Kemudian gorengkan beef steak tadi selama 12-15 minit.Angkat dan ketepikan.
SOS LADA HITAM (sumber-acik yarn myresepi)
Bahan-bahan ( su buat separuh dari resepi)
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar(potong dadu)
sebiji tomato (potong dadu)
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung(standby) -su tak isi sebab bila sejuk sos ni pekat
cendawan butang dihiris-ini su tambah
Cara-cara
1.Cairkan butter dengan api kecil.
2.Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
3.Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
4.Masukkan kiub ayam dan kacau.
5.Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati. 6.Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
7.Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau .Masukkan mushroom.
8.Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
9.Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
10.Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan