NASI BERIANI BATU PAHAT - Sumber & Copy :Mrs Dayat myresepi
Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi (su guna beras biasa)
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup (daun pandan-su tambah)
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani (su guna rempah beriani pakistan)
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair
Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg
di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya
titikkan pewarna..kacaukan.
7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
8.masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
Bahan-bahan ( 4 org )
setengah biji bawang besar (hiris)
baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend
1 biji tomato saiz besar (belah 4)
3-4 biji cili hijau
2tbsp tomato puree
1tbsp sos tomato
1/4 cwn susu cair
sedikit ghee
sedikit rempah tumis
3 tbsp rempah baryani
garam,gula,ajinomoto secukup rasa
sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
1 tbsp yogurt
Cara-cara
1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
4. masukkan daging..gaulkan.
5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut.
8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
9. bila daging dah empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacau dan biar lagi atas dapur..
10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan