Rabu, 2 Jun 2010

Nasi Beriani

Jumaat ni Pasar Malam di Embassy..harap2 cik abang takde hal..bolehla pergi jap.Seronok juga sesekali merasa pasar malam di Qatar ni,terasa macam ada kat Malaysia.Resepi di bawah ni su cedok dari myresepi (apahal la myresepi dari semalam takleh buka)..su buat minggu lepas.Nasi tu tak comel sangat sebab su guna beras biasa je..tapi rasa..ok sama je(nama pun beras kan..kecuali teksturnya jelah)

NASI BERIANI BATU PAHAT - Sumber & Copy :Mrs Dayat myresepi

Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi (su guna beras biasa)
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)

sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup (daun pandan-su tambah)
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani (su guna rempah beriani pakistan)
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair

Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg
di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya
titikkan pewarna..kacaukan.
7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
8.masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...

Daging Baryani - copy mrs dayat myresepi
*su gantikan dengan ayam
Bahan-bahan ( 4 org )
setengah kg daging lembu (potong kiub)
setengah biji bawang besar (hiris)
baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend
1 biji tomato saiz besar (belah 4)
3-4 biji cili hijau
2tbsp tomato puree
1tbsp sos tomato
1/4 cwn susu cair
sedikit ghee
sedikit rempah tumis
3 tbsp rempah baryani
garam,gula,ajinomoto secukup rasa
sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
1 tbsp yogurt


Cara-cara
1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
4. masukkan daging..gaulkan.
5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut.
8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
9. bila daging dah empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacau dan biar lagi atas dapur..
10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..

Oleh kerana ayam beriani tu tak berkuah su tambahkan dalca daging.Selamat menjamu selera

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...