Isnin, 31 Mei 2010

Kue Teow Kung Fu

Menu makan petang harini..cik abang kata lulus.Menu sempoi tapi sedap..su dah lama tulis resepi ni tapi asyik tangguh je nak buat.Sumber dari myresepi..oklah layan jelah resepi ni sebab nak citer panjang takleh..dah lewat malam..adam nak tido...

KUE TEOW KUNGFU (SUMBER :MYRESEPI)
Bahan-bahan ( 1 orang )
kueh teow
2 biji telur
lada putih
mix seafood
lobak,bunga kobis (ikut suka nak isi sayur apa-bergantung selera masing2)
1 sudu besar tepung jagung (kalau nak kuah lebih tambah tepung dan air lebih )
1 cawan air
1 ulas bawang putih (ketuk/hiris)
3 biji cili padi (ketuk sikit-jumlah ikut kepedasan masing2))
sos tiram
sedikit lada hitam (tumbuk halus)
Cara-cara
1.Pukul telur bersama garam dan sedikit lada putih di dalam gelas.
2.Masukkan kue teow hingga 3/4 gelas. Tuang dalam kuali yang diletakkan sedikit minyak. Ratakan kue teow supaya menjadi sedikit nipis (macam buat telur dadar) balikkan supaya kedua-dua belah masak.
3.Masukkan dalam pinggan .
untuk kuah
1.Tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix (su masukkan udang dgn isi ketam).
2.Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
3.Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
4.Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air) .Sedap makan panas2 sebab nanti kuah diserap kue teow.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...