Selasa, 25 Mei 2010

DONUT

Boleh masuk citer jap sementara adam tidoq..jap lagi nak berkung fu kat dapur.Ni salah satu kuih peberet along..setakat 3 ketul tu dia bedal kejap je..sekarang musim panas..donut terlebih naik la pulak..gebu dan tembam semacam je (ni nak perli tuan yg masaklah kan..sihat macam donat juga..he..he..)Oklah ni salah satu resepi peberet..memang dah jatuh cinta.



DONUT KENTANG
Sumber : Cakcibur dan Kak Madiha

BAHAN BAHAN
1 biji kentang sederhana besar, rebus.. then blend dengan 1 cawan air panas.
500gram tepung gandum
dlm mangkuk besar,
CAMPURKAN ;
1/3 cwn minyak masak (su guna shortening)
1/4 cwn susu pekat manis (su gantikan dgn susu tepung)
1/2 cwn air suam
2 sdb gula
1/2 paket mauripan
sedikit garam

CARA CARA

kentang yg dah di blend tadi masukkan kedalam bahan2 yang dicampurkan ..pastu masukkan 500g tepung, masukkan sikit2...(su macam kak madiha juga..lebihkan sikit tepung sebab tak pandai nak nguli doh yang lembik) biarkan doh naik sekli ganda..pastu bulat2 kan... biar dia naik lagi sekali... buat lubang sebelum digoreng (kalau males guna acuan donat je)... klu doh melekat2 ditgn.. boh la tepung utk elak dia melekat...

Goreng dalam minyak sederhana panas..boleh ngappp

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...