ROTI JOHN (sumber: copy dari Kak Madiha(asal dari kak Amal))
Bahan Intinya: -
-Daging Kisar beku - Ramly (Dimasak atas kuali...utk leraikan dagingnye...masak hingga keluar semua airnye...bila dah ada sikit2 minyak daging tu...masukkan sikit garam dan sebuk kari daging..gaul2 sebentar..masukkan dlm bekas....tunggu sekejab..boleh simpan dlm frezzer)
* Nota Kak Amal: daging kisar ni..selalu kmal suka ambil dr frezzer guna utk buat olio spagetti kalau rasa nak guna daging, inti kuih cara berlauk, lauk untk kanji dan mcm lain...tk rugi kalau huat siap2 dan simpan dlm freezer.
*Su guna inti ayam(potong kecil2) cara sama macam daging juga...
Untuk 5 biji roti john
-5 biji Roti John - dibelah 2 jgn putus..sapu marjerin
-5 sudu besar daging kisar spt diatas
-1 biji bawang besar...dadu
-3 helai daun bawang - hiris jgn halus2 sgt..
-1 sudu kecil serbuk lada putih
-1/2 sudu kecil serbuk kari daging
-garam
-telur 4 - 5 biji (ikut besar saiz telur)
-Sayur kegemaran (su guna kobis & lobak merah yang dihiris halus)
*Nota:
Semua bahan di atas kecuali sayur dicampur sekali..pukul2 sikit dan curahkan atas kuali (tengok berapa besar kuali anda.. jangan curahkan semua)... kemudian telungkupkan roti atas telur. Tgk2 sikit bwhnye...untuk pastikan masak atau belum..siap Utk dimakan... letak sikit sos black paper sikit.(step ni tak payah le..kalau nak niaga...kang banyak modal pulak..), letakkan sos cili, sos tomato dan mayonis... Letakkan sayur kesukaan ---siap. dan boleh jual utk niaga..atau makan sendiri.
*Cara su..semua bahan termasuk sayur dicampur sekali sebab su suka sayur tu layu2 sikit.Terpulang pada selera masing2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan