UDANG MASAK RICA-RICA Sumber Resepi: Majalah Sedap
-Copy dari Kak Ummi
Bahan2
500 gm udang jerbung, agak besar (*Su guna Udang Biasa)
100 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh air limau nipis (*akak guna lemon)
1/2 sudu teh gula pasir
3 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 tangkai cili merah
3 biji cili padi merah
1 cmhalia
1 biji tomato merah/masak
Cara Memasak:-
-Udang dibelah belakang dan dibersihkan. Perapkan udang dengan air limau nipis dan garam selama 15 minit.
-Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
-Masukkan udang dan kacau hingga berubah warna.
-Masukkan air, garam dan gula. Seimbangkan rasa.
-Masak sehingga matang dan rempah menyerap.
-Tutup api dan hidangkan.
BUBUR CHA CHA
Ni su buat untuk makan petang.Menghabiskan stok tepung bubur cha cha yang su beli masa balik Malaysia tahun lepas.Masih ada sebungkus lagi..sempat la buat bulan puasa ni sebab tarikh luputnya lambat lagi.Tengah masak bubur ternampaklah pisang sebiji (lebihan buat goreng pisang)..daripada membazir,su campaklah pisang tu masuk sekali.Peberet anak2 ni..tambah2 si kecik..laju dia makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan