Khamis, 13 Mei 2010

Pau

Apalah menu nak masak untuk tengahhari ni..kadang2 pening hari2 pikir nak masak..kalau ulang2 menu bosan juga.Nipun sambil2 dok ngusha blog2 masakan..harap2 adalah yang berkenan.Lupa jap pasal menu tengah hari ..ni pau yg su buat aritu..takdelah buat banyak sangat,cukup2 utk kitorang sekeluarga.su buat 2 inti..kari ayam dengan kacang merah.Su kalau buat pau selalu cilok resepi ni..kena ngan selera.Yang inti kari ayam tu terlebih kukus (adam meragam nak tido)..tu yg nampak macam mengerutu sikit.

PAU (SUMBER -Yani myresepi)

Bahan-bahan ( 8 biji )
300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur (su guna jenama crisco..insyaallah dijamin halal)

Cara-cara

1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
9. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
10.Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan(letak kain kat penutup supaya air x menitis atas pau)





Adunan yang sama su cuba buat pau goreng (yg dlm gambar pau goreng yg su frozenkan)..alhamdulillah menjadi cuma 'terbesar' sikit.Lain kali kena buat kecil2 sikit.Harini rasa teringin nak buat cream puff..tengoklah kalau adam tak meragam dan takde apa2 halangan


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...