Rabu, 26 Mei 2010

STEAK TENGGIRI

Ngantuknya mata bila makan nasi lemak ni..tu lah sapa suruh bekpes makanan berat2.Nak tidoq...takleh..takleh..rumah macam tongkang pecah..balkoni penuh debu sebab sehari dua ni angin kuat.Projek pertama nak basuh balkoni dulu pastu tidoqkan si kecik..masak sambil2 kemas rumah.Petang nanti kena pergi sekolah along sebab ada production.Busynyalah hari ni..Steak tenggiri ni su buat beberapa hari yg lepas...Asal dari buku senangnya memasak bersama Chef Hanieliza tapi su copy dari blog KAK RINN..warna tak cun sangat sebab guna kunyit serbuk.Sini serbuk kunyit tak berapa kuning..nak isi banyak takut lain pulak rasanya nanti...





STIK TENGGIRI Sumber : Senangnya Memasak...Ikan ( Chef Hanieliza)

BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (su buat 3)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar sos lada hitam (su guna HP PEPPER STEAK SAUCE..)

BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA):
Brokoli lobak merah tomato Sos lada hitam

CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.(su perap semalaman)
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...