Kuah Kacang (sumber : Kak Noreen)
Bahan-bahan:
600gm kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak/tanpa minyak
60gm asam jawa
240gm gula pasir
2 batang serai - dititik
sejari lengkuas - dititik
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
30 batang cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40gm belacan
*1 sudu besar rempah sate (su tambah)
cara cara:
- kacang tanah yang telah digoreng tadi dikisar kasar jangan terlalu halus
- asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi
- masukkan serai dan lengkuas
- tuangkan air asam jawa dan kacaukan rata
- masukkan pula gula pasir dan garam secukup rasa
- akhir sekali barulah dimasukkan kacang dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana
- kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus.masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan.
enak dimakan setelah disimpan semalaman
*Sate su perap cara simple jer..kisar 1 batang serai,sedikit halia,sebiji bawang besar, dan 2 biji buah keras.Campurkan dengan rempah sate (su beli di pasar besar kuantan)...tambahkan perasa(garam dan gula)Perapkan ayam semalaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan