NASI DAGING
NASI DAGING
Bahan-bahan:
3 pot beras (pot=tin susu pekat... )
1/2 cwn tomato puree cair
1 cawan susu cair
Bahan-bahan utk stok daging :
500gm daging
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar rempah kurma
1 camca teh lada putih
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut
* Rebus kesemua bahan di atas untuk mendapatkan air stok daging.
Bahan-bahan tumis :
1/2 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, dimayang halus
1 inci halia, dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis
Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
3. Masukkan beras dan kacau seketika.
4. Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
5. Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.
* Boleh menggunakan rice-cooker atau masak di dalam periuk di atas dapur.
Cara hidangan :
1. Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Boleh dihidang dengan air asam
Air asam :
Perahan air asam jawa
Bawang besar hiris
Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
Hirisan cili merah atau cili hijau(su tumbuk..baru kick)
Belacan bakar
Garam dan gula secukup rasa
Perahan air limau nipis/kasturi
Sebagai pelengkap su buat dalca sayur dan acar/jelatah.Dalca terlupa lah pulak nak ambil gambar.Lain kalilah su masukkan gambar dan resepinya.Acar ni pulak simple jer..tapi su cuma tambahkan kacang tanah tumbuk (kenduri kat kg su diorang mesti buat macamni)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan