Khamis, 3 Jun 2010

APAM MEKAR

Salah satu peberet along dan juga adam..sebenarnya dah kerap buat tapi ni baru ada kesempatan nak enterprem kat blog.Along dia pelik sikit..kuih pun pilih warna.Awal2 dia dah pesan taknak green colour..adoii pening mama sebab warna tulah yg cun dan ngam dengan kuih apam mekar ni.Anak punya pasal ikut jelah..nanti kalau buat warna dia tak suka..dia takkan sentuh kuih tu.Padahal rasa sama je..along..along..Adam pulak?dia ni tolak kayu ngan batu je..he..he..he..






APAM MEKAR : COPY dari Rossitamz MyResepi

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )
250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate (su lebihkan jadi 1 1/2 sudu)
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup) secukupnya


Cara-cara
1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...