Selasa, 15 Mac 2011

BINGKA ROTI BERLAUK

Usha : mat gebu
BAHAN2 BINGKA ROTI
10-12 keping roti putih
800 ml santan
3 cb tepung gandum
3 cb mentega-dicairkan
3 biji telur
secubit garam
BAHAN2 LAUK
400 gm daging cincang/ayam
2 biji bawang besar-cincang
1 biji kentang-kupas dan dadu kecil
1 biji lobak merah-dadu kecil
2 ulas bawang putih-tumbuk halus
1/2 inci halia-tumbuk halus
3 cb rempah kari daging
3 cb sos tomato
3 cb sos cili
500 ml air
serbuk lada hitam-optional
garam
BAHAN2 HIASAN
hirisan daun sup
hirisan daun bawang
hirisan cili merah
bawang goreng

CARA2
UNTUK BINGKA
-Panaskan oven pada suhu 190c.Lengser tin berukuran 10x10 inci..ketepikan.Roti disiat2 kecil dan rendam dgn santan hingga kembang..kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam dan kacau hingga sebati.Perasakan dgn sedikit garam..tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
UNTUK LAUK
-Panaskan sikit minyak dalam kuali,tum is bawang besar dan bahan2 tumbuk hingga harum.Masukkan rempah kari,sos tomato dan sos cili.Kacau rata dan masukkan daging/ayam,kentang dan lobak merah.Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut...tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering.Kalau suka tambahkan lada hitam.Angkat dan sejukkan.
UNTUK BINGKA BERLAUK
-Keluarkan bingka dari oven tadi.Tabur bahan lauk atas bingka dan ratakan.Jangan masukkan baki minyak dari bahan lauk.Sambung membakar selama 30-35 minit lagi.Bila masak..sejukkan sepenuhnya.Tabur dengan bahan hiasan dan boleh dipotong.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...