Jumaat, 25 Mac 2011

IKAN KERAPU SOS LIMAU PURUT

sumber : Dr Liana
bahan2:
1 ekor ikan siakap/kerapu
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus
4 sudu makan cili boh/cili kisar
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya-aku isi 1 kiub
cili padi 6 batang - hiris halus

cara2:
cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

utk sos:
-tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
-masukkan cili boh/cili kisar - tumis smpai garing
-masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
-masukkan cili padi yg dihiris
-perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
-masukkan air
-lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
-bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...