Selasa, 28 Februari 2012

SOTONG TEMPURA/GORENG TEPUNG

Hari ni terlanggar pantang sikit.Ikutkan aku dah stop dari makan kelapa/santan tapi disebabkan tekak ni teringin sangat2 nak makan dangai..nipulah sikit arini.Pagi2 aku buat dangai dan dah selamat masuk perut.Takpe..jap lagi exercise jap..he..he..gambo dangai tu..jap lagi aku masukkan.Sebut tentang exercise..aku sekarang tiap2 pagi buat senam seni 1 malaysia tu..tengok di youtube je.Simple tapi sooommputtt dan berpeluh juga.Berbalik tajuk kat atas tu..dah banyak resepi aku cuba tapi last2 ni yang terbaik di tekak family aku.Anak2 ngan hubby suka sangat.Sikecik adam tu..suka makan tepung je.Sotong dia buang.Jom layan resepi sempoi ni.Tapi minta maaflah..takde sukatan.Lagi satu..aku males nak tumbuk/kisar bawang putih..aku guna pes yang macam gambar dibawah ni je...

Ni kerja adam ler..habis koyak kertas tu..


SOTONG TEMPURA/GORENG TEPUNG

BAHAN2
-Tepung gandum
-bawang putih(kisar atau tumbuk halus)-aku guna paste
-sedikit baking powder
-sedikit lada sulah
-kiub ayam-tumbuk halus

*sotong-bersihkan dan potong kecil.keringkan dgn tisu dapur.
*telur

-Campurkan semua bahan kecuali telur dan sotong.Gaulkan sebati.Aku suka buat banyak2.letak dalam plastik berzip tu..goncang kuat pastu kalau lebih,simpan dalam peti ais.
-Panaskan minyak dalam kuali.pukul telur dalam mangkuk.Ambil sotong pastu celup dalam telur...seterusnya masukkan dalam tepung.Aku buat proses yang sama dua kali supaya salutan tu tebal.Goreng dalam minyak sederhana panas.Jangan goreng lama nanti sotong tu keras/liat.

1 ulasan:

Irfa berkata...

tq fr resipi
buat asik tak jadi mcm kat kedai je..sotong mmg kena kering yer?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...