BUTTER PRAWN
Tak berapa cantik..tapi bolehla kan.Namanya baru belajar kannn
BAHAN24 biji kuning telur
100 gram butter
1 sudu serbuk kunyit
500 gram udang-buang kepala dan bersihkan
4 ulas bawang putih-cincang halus
6-10 biji cili api-potong kecil2
3 pelepah daun kari-takde stok.aku ganti daun kunyit hiris halus
1 sudu serbuk kari daging
5 sudu susu cair/fresh milk
garam dan gula secukupnya
CARA2:
-Kuning telur dimasukan dalam bekas.Pukul kejap je..sebab kalau pukul lama nanti hancur.
-Panaskan kuali dengan api sederhana..masukkan butter.Apabila butter cair,masukkan kuning telur.Tuang telur dari jarak yang tinggi (resepi asal ada tunjuk caranya secara bergambar) dan tuang sikit2 secara berterusan.Kacau seperti membuat putaran.Setelah kesemua telur habis dituang..baru berhenti kacau.
-Masukkan pula 1 sudu serbuk kunyit dan kacau sama rata.Selepas telur berwarna kuning keemasan..matikan api dan angkat dengan menggunakan penapis besi.Lebihan butter cair tu dibuang.
-Panaskan kuali..masukkan 4 sudu minyak masak.Setelah minyak panas,masukkan bawang putih dan cili api.tumis hingga naik bau.Masukkan 1 sudu serbuk kari daging dan sedikit air.Masak hingga naik minyak.Masukkan 5 sudu susu cair
- Masukkan pula udang,daun kari dan separuh kuning telur yang dah dimasak tadi...separuh lagi ditaburkan untuk hiasan semasa hidangan.Kacau semua bahan hingga sama rata.Masukka garam,gula dan perasa.
-Last,letak butter prawn dalam pinggan dan taburkan separuh lagi kuning telur ketasnya..siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan