KUIH GETAS
Bahan-bahannya:-
- 250gm tepung pulut
- 20gm tepung gandum
- 150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
- 130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
- Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat.
- Biarkan sebentar selama 10 minit
- Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper.
- Panaskan minyak dengan api sederhana.
- Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
- Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah
- Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
Menyira gula kuih
Bahan-bahannya:-
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
Cara-caranya:-
- Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana....pastu akan nampak buih2 dari bahagian tepi merebak ke bahagian tengah
- Biarkan ia selama 7 minit.Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus.
- Terus matikan api dapur .Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira kedalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.
- Angkat kuih.Sejuk sikit boleh ngap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan