Bahan (anggaran):-
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
15 tangkai cili padi thai *
4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
1 labu bawang besar - dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)sedikit gula (optional)
minyak masak secukupnya
sedikit garam dan serbuk kunyit
sedikit jus lemon/limau (aku tambah)
Cara Memasak:-
- Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
- Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
- Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa.
- Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan