Khamis, 9 Februari 2012

AYAM SOS SIAM

Arini takleh celoteh panjang2..terpaksa cepat menaip.Sekejap lagi adam bangun tidur je..komputer ni jadi hak milik dia.Aku terpaksalah mengalah sebab tak sanggup dengar dia melalak.Laptop ada tapi apa entah si adam tekan sampai internet bermasalah di laptop tu.Meh jemput makan ayam sos siam yang aku ambil dari blog kak ummi.Sorrylah gambar tak semenggah sikit.Kelam kabut ngan anak yang mengamuk..aku belasah capai je pinggan.Ambikk kau..pinggan sama warna ngan ayam...



Bahan (anggaran):-
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
15 tangkai cili padi thai *
4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
1 labu bawang besar - dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
sedikit gula (optional)
minyak masak secukupnya
sedikit garam dan serbuk kunyit
sedikit jus lemon/limau (aku tambah)

Cara Memasak:-

  1. Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa.
  5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...