Utk Nasi - Aku buat nasi biru gunakan pewarna je..
3 cawan beras
4 cawan air
1 batang serai dketuk
2 helai daun limau purut-aku tambah
10 kuntum bunga talang - ditumbuk dan dperah airnya. aku x isi
sedikit pewarna biru
> Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai,daun limau purut ,air bunga talang dan pewarna biru.
Utk Sambal Kelapa/Ikan
- 1/2 biji kelapa parut - ditumbuk sedikit
- 2-3 ikan kembung/selayang - dipanggang/bakar
- 4 ulas bawang merah
- 1.5cm halia
- 1 batang serai - hiris
- 1 sudu kecil lada hitam
- garam dan gula secukup rasa
> kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai ngan api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.
Utk Kuah Sambal
- *5 batang cili kering
- *5 ulas bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *2 inci belacan- bakar dulu
- *1.5 inci halia
- 1 batang serai - titik
- gula merah n serbuk perasa jika suka
- 2 cawan santan
- asam keping
- garam
> didihkan santan hingga pecah minyak n pekat.
> masukkan bhn tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
> didihkan lagik hingga kuah agak2 pekat n kering.
> suaikan rasa dan angkat.
Utk Solok Lada
- 10 biji lada hijau - potong jgn putus n buang biji
- 1/2 biji kelapa parut putih
- 4 ulas bawang merah
- 1.5 cm halia
- lada itam skit
- 2-3 ekor ikan kembung - ambil isi sahaja(aku bakar dulu)
- sedikit garam,gula dan perasa
> tumbuk lagik hingga lumat.
> campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
> sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
> kukus hingga masak. *hana rebus ngan santan jer!
Utk Daging Panggang - bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka
- daging lembu gred A @ daging btg pinang
- garam
- lada hitam
> panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak. jgn lama sgt nnti tak juicy!
Ulam-ulaman & bhn lain
- kacang panjang
- taugeh
- timun
- daun kesum-x de
- kubis
- telur masin
- keropok ikan
- sambal belacan
tepung beras
air kapur
air
kunyit
garam
1 ulasan:
rajinnya..saya yg asal dr negeri nasik kerabu ni pun tahu makan je tp x penah buat pun..huhu
Catat Ulasan