Jumaat, 17 Februari 2012

MASAK LEMAK CILI API LABU...

Makan debu harini..sandstorm dan angin kuat.Biasanya kalau macamni ..tak lama lagi nak masuk musim panas.Habis je angin2 kuat ni..slow2 cuaca bertukar ke panas.Alamatnya..memerap dalam rumah pastu buka aircond kuat2.Menu makan tengah hari..Masak lemak cili api labu.Sesetengah orang tak boleh makan sebab angin tapi aku alhamdulillah takde masalah dengan makanan berangin ni.Petua mak aku senang je..masukkan sikit lada hitam.


BAHAN2
Labu kuning-buang kulit..potong kecil.
Cili api ikut kepedasan masing2-tumbuk
sedikit air
sedikit lada hitam - tumbuk
bawang merah - tumbuk
serai - titik/ketuk
kunyit hidup/serbuk
sedikit ikan bilis
santan
garam dan perasa

-Tumbuk halus bahan2 atau kalau malas boleh blend.masukkan dalam periuk dengan sedikit air dan serai yang dah dititik.Masukkan labu pastu panaskan.Biar jap sampai labu empuk tapi jangan sampai terlebih empuk sebab nanti hancur.masukkan santan..ikan bilis,kunyit dan bahan2 perasa.biar sampai mendidih.Gunakan api perlahan sebab takut santan berkepala nanti.Dah mendidih..tutup api pastu makan ler dengan nasi putih.Berpeluh jap..

2 ulasan:

ummiaisyah berkata...

salam kenal samsulaili..terima kasih sudi dtg k dapo sy...hehehe...best woo mkn masak lemak labu+sambal blacan+ikan kembung goreng!!

samsulaili berkata...

sama2..memang sedap..pastu tak sedar menambah nambah.he..he..mulalah bising badan naik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...