Rabu, 9 Februari 2011

TART TELUR

SUMBER : KAK MADIHA

BAHAN2 PASTRI
125 Gram butter
60 gram gula aising
1/2 biji putih telur
1 biji telur kuning
220 gram tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila

-Semua bahan di atas diadun sehingga menjadi doh.Gelek setebal lebih kurang dalam 5mm
-susun acuan tart di atas dulang dan tebarkan doh yang digelek tadi diatasnya.Tekan atas acuan untuk mendapatkan bentuk dan memotongnya.
-cucuk2 dengan garfu dan bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175 celcius.

Inilah rupa pastri yang dah dibakar separuh masak dan betul2 masak(aku buat lebih..yg betul2 masak aku simpan pastu esoknya buat tart buah buahan)
BAHAN2 KASTARD TELUR
280 gram susu segar
160 gram gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
CARA2
-masak susu segar dan gula hingga gula larut..tutup api
-Masukkan telur dan esen vanila..dengan menggunakan whisker,kacau perlahan lahan pastu tapiskan.
-Masukkan dalam tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 15-20 minit dengan suhu lebih kurang 175 celcius
Ni lah rupanya yg dah siap..taklah comel sangat tapi yg penting rasanya..mabelesss.thank's kak madiha

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...