Khamis, 24 Februari 2011

APAM SNOW WHITE

sumber :myresipi
BAHAN2
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 peket mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
-1/2 biji kelapa parut putih dan garam

CARA2
-Masukkan semua bahan2 diatas kecuali nasi dan air dalam bekas.Gaul rata dan ketepikan
-Kisar nasi dengan air hingga betul2 hancur
-Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan
-Perap adunan sejam(aku perap 2 jam lebih)Tutup bekas adunan dengan kain bersih
-Panaskan periuk kukus.Sapu sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus.Kukus kejap dalam 3-5 minit
-Angkat bekas kukusan yang ada acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan.Kukus 10-15 minit dengan api sederhana

*acuan disapu minyak dan kukus sekejap bertujuan untuk mengelakkan apam melekat pada acuan.
*sesapa suka makan dengan kelapa..ambil kelapa parut putih dan gaulkan dengan sedikit garam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...