sumber: hanamemories
BAHAN2
*80 gram tepung gandum
*20 gram tepung jagung
*1 sudu kecil baking powder
3 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
3 biji putih telur (sejuk dari peti ais)
80 gram gula
140 ml susu segar
50 gram butter-cairkan
1 sudu besar madu
-bahan bertanda * diayak
CARA2
-Pukul kuning telur dan esen vanila hingga berkrim.Masukkan bahan2 diayak berselang seli dengan susu segar.Ketepikan
-Cairkan butter kemudian masukkan madu.Sejukkan
-Mangkuk lain,pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula sikit2 dan pukul sampai meringue.
-Ambil setengah adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur..kaup balik sebati.Pastu tuangkan perlahan lahan kedalam baki adunan putih telur dan kaup balik lagi perlahan lahan.Akhir sekali masukkan campuran butter dan madu.Sebatikan
-Panaskan kuali non stick,lengser dengan sedikit butter/minyak.Gunakan api kecil je.Tuang 1-2 senduk adunan kedalam kuali..ratakan (jangan terlalu nipis nanti pecah masa nak gulung dan jangan terlalu tebal sebab lambat masak dan susah gulung)
-Tutup kuali dengan penutup.Biar kek masak hingga permukaan atas agak kering dan bahagian bawah keperangan.Buka penutup dan gulung kek tadi.Angkat dan ketepikan
-Sapu butter lagi keatas kuali dan tuang adunan.Buat seperti tadi.Apabila dah masak,ambil gulungan kek yang dah siap tadi kemudian letak atas kek yang baru masak dan gulung lagi.Ulang langkah memasak hingga habis.Kebesaran kek ikut suka masing2
-Bila dah siap,wrapkan kek dengan plastik wrap dan simpan kejap dalam peti sejuk supaya lapisan melekat dan tak terburai.Potong setiap 2cm dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan