Jumaat, 11 Februari 2011

ROTI CANAI

sumber:myresipi

Bahan2
#550gram tepung gandum
#250 gram air
#1 biji telur
#3 tbsp susu pekat manis-60 gram
#1tsp garam-6 gram
#1tsp butter/marjerin-15 gram
*1-2 tbsp tepung gandum-untuk ditambah kalau terlebih lembik masa menguli

CARA2
-Masukkan bahan bertanda # kedalam bekas.kacau hingga sebati.Masukkan bancuhan kedalam tepung.Uli hingga jadi doh.
-Rehat doh selama 10 minit.
-Uli lagi selama 5 minit.
-Ulang step ke 2 dan 3 sebanyak 3 kali.Lepas kali ke 3 proses uli dan rehat..doh bertambah kenyal dan tak melekat,so jangan risau kalau proses pertama terasa doh melekat ditangan.Kalau rasa lembik selepas second time ulidan rehat..tambah sedikit tepung gandum.

-Bentuk bulat2,buat dalam 12-16 biji bergantung saiz dikehendaki.Perap selama 3 jam atau lebih dan boleh dikibar/tarik2 (aku perap semalaman).Lepas dibulat bulatkan sapu dengan marjerin+minyak pastu baru simpan.Masa nak tebar..penyek2 dulu sebesar tapak tangan dan rehatkan 10 minit.Boleh la buat banyak2 pastu barulah dipenyekkan besar2 untuk proses tebar.Aku tak pandai tebar..belasah main tarik2 je.Alhamdulillah doh ni tak mudah koyak.

Dah tebar/tarik2..bolehla dimasak atas kuali.Taaraaa..inilah rotinya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...