Ahad, 18 Mac 2012

TIPS UNTUK SUKATAN...

Salah satu info yang sangat2 berguna untuk orang yang baru nak belajar memasak seperti aku.Masa menggoogle tadi..aku terjumpa info tentang sukatan ni dari Izan fotopages.Aku copy paste ke sini untuk rujukan bersama..


SUMBER : IZAN

Sukatan untuk bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter. Sebagai panduan.

Tepung
1/4 cup = 30gm
1/2 cup = 60gm
1 cup = 125gm
6 3/4 cups = 1kg (1000gm)

Gula atau Mentega
1/4 cup = 60gm
1/2 cup = 125gm
1 cup = 250gm

Cecair
1/4 cup = 50ml
1/2 cup = 125ml
3/4 cup = 180ml
1 cup = 250ml
4 cups (1 quart) = 1 Liter

sukatan cawan ke gram (oz)

1 cup plain flour = 125g ( 4 0z)
1 cup self raising= 125g ( 4 oz)
1 cup castor sugar = 250g ( 80z)
1 cup brown sugar = 185g ( 4 oz)
1 cup icing sugar = 125g ( 4 oz)
1 cup sultana= 125g ( 4 oz)
1 cup coco = 125g ( 4 0z)
1 cup walnut = 125g ( 4 oz)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...