KARI SOTONG
BAHAN2
1/2 kilo sotong
1 peket kecil rempah kari ikan atau 2 sb
santan
2 biji bawang merah-mayang/tumbuk
2 ulas bawang putih-mayang/tumbuk
1 cm halia-mayang/tumbuk1 sudu besar kerisik
1 kulit kayu manis
2 Buah pelaga
1 bunga lawang
Air asam jawa/asam kepingGaram dan perasa
sebiji tomato-belah 4
kentang
CARA MEMASAK :
1) Panaskan minyak dalam periuk,tumis bahan2 mayang/tumbuk dan kayu manis,bunga lawang serta buah pelaga sehingga layu dan harum .
2) bancuhkan rempah kari dengan sedikit air. Bila bawang dah layu dan keluar bau wangi , masukkan rempah kari serta air asam jawa/asam keping. kemudian terus kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.Gunakan api perlahan.
2) bancuhkan rempah kari dengan sedikit air. Bila bawang dah layu dan keluar bau wangi , masukkan rempah kari serta air asam jawa/asam keping. kemudian terus kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.Gunakan api perlahan.
3) Kemudian masukkan ubi kentang, santan dan kerisik.kacau supaya semua bahan mesra dan biarkan kuah mendidih dan kentang empuk.Masukkan garam dan perasa.Last sekali masukkan sotong dan tomato yang telah dibelah 4 .Biar mendidih kejap..tutup api.Sotong jangan masak terlalu lama kerana nanti sotong tu keras/liat .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan