Selasa, 6 Mac 2012

ACAR TIMUN MASAK..

Melayan tekak yang tetiba rasa nak makan acar timun masak.Acar ni aku gandingkan dengan nasi minyak dan ayam masak merah.Resepi dari yani myresipi.Dalam kepala ni tengah rancang nak buat acar buah pulak.Buah baru ada 3 jenis..esok cari lagi sikit pastu boleh jalankan projek.Wahhh tekak..bila balik malaysia takdelah pulak ngada2 nak makan macam2.Zasss layan resepi yani yang mabeles ni


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 bawang besar
  • 3 sudu besar cuka
  • garam
  • gula
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1/2 sudu kecil biji sawi

Cara-cara

  1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
  2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam
  3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
  4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
  5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
  6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...