Rabu, 13 April 2011

TAT GULUNG NENAS

Petang semalam tetiba tekak ni terasa nak makan tat gulung.Malam tu aku terus godek2 apa yang patut.Walaupun dalam keadaan kelam kabut ditambah pulak dengan adam dan along yang entah kenapa malam tadi betul2 buat perangai..akhirnya siap juga.Aku buat sikit je..sekali bakar je.Kali ni aku cuba resepi chef yang makin meningkat naik..kak hanieliza.Tapi aku ada derhaka sikit2.Sesaper nak resepi yang original punya boleh usha kat sini kak hanieliza .Aku suka adunan kali ni...tak terlalu berderai dan terlebih gebu.Sedap bagi tekak aku,tapi orang lain tak tahulah.Biasalah tekak manusia ni tak sama seleranya.
TAT GULUNG NENAS

BAHAN2

250 gram butter
70 gram gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
300 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
50 gram tepung kastad
BAHAN2 GLAZE

2 kuning telur
2 sudu kecil air-aku tak isi
pewarna kuning
CARA2

-Gaulkan butter dan gula sehingga rata.Butter guna yang suhu bilik..maknanya tak sejuk dan tak terlalu cair.
-Masukkan kuning telur dan esen vanila.Gaul sebati..aku guna senduk kayu je.Pastu masukkan tepung gandum,tepung jagung dan tepung kastad.Gaulkan sehingga sebati dan jadi adunan doh.Gunakan acuan dan pamkan adunan.Masa mula2 aku cuba pamkan..adunan agak pecah2 so aku ambil sedikit butter dan gaulkan dengan doh.Uli semula kejap pastu bolehlah dipamkan semula adunan.
-Pamkan doh..terbalikkan bahagian jalur bunga tat ke bahagian bawah.Kepalkan jem nenas kecil2 dan letakkan diatas adunan dan gulung...potong bahagian berlebihan.Susun tat dalam loyang pastu sapukan bahan glaze.Bakar sehingga kuning keemasan
Siap untuk dingappp

INTI/JEM NENAS


1 biji nenas+1/2 cawan air


1 cawan gula


2 bunga cengkih-optional


-blendkan nenas dengan air.Pastu tapis..ambil yang bahagian hampas nenas je.Yang air tu bolehla minum buat jus.Masukkan dalam periuk..gunakan api sederhana je.Kacau2 sampai agak pekat pastu baru masukkan gula.Aku kurangkan kuantiti gula sebab guna nenas jenis manis.Masukkan juga cengkih..kacau sampai pekat.Sejukkan..bolehlah dikepal2kan kepada bentuk bola/biji kurma kecil2

2 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

wahh rajinnya menge'tart'... =)

samsulaili berkata...

rajin sebab nak makan.kalau di malaysia senang..main tunjuk2 je :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...