Sumber:myresipi
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
*aku gunakan tepung gandum.Tepung roti takde stok
Cara-cara 1.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
2.Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3.Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
4.Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
5.*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya
*boleh isi dengan apa2 inti ikut selera masing2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan