Panas2 lagi..jom sarapan (malaysia dah makan tengah hari waktu ni).Malam tadi aku nguli doh ni ingatkan nak buat roti canai.Masa aku tengah nguli..along tanya nak buat apa.Jawab lah nak buat roti canai.Teruslah hero ni buat permintaan nak makan roti canai yang manis..Roti bom la tu.Akhirnya aku pun terus tukar daripada nak buat roti canai ke roti bom..adoiii habis diet aku.Jap lagi kena exercise lebih sikit.Buang semula segala kalori yang melambak lambak akibat melantak roti bom ni..Masih menggunakan resepi dari myresipi cuma roti bom ni lepas tebar kena masukkan butter dan juga gula pastu baru gulung dan penyetkan/tekan2.Besttt sebab garing diluar tapi dalam lembut je.Aku buat 4 keping je..maknanya ada extra 1..tapi biasanya along yang kebas extra tu sebab dia hantu roti bom ni..Males buat banyak2 sebab nanti aku terover makan.Sekeping pun dia punya kalori...huuuu sendiri mau ingat.Sebelum ni aku dah masukkan resepi ni tapi aku masukkan jelah lagi sekali.
ROTI CANAI (ROTI BOM)
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3.uli hingga jadi doh
4.rehatkan doh selama 10min
5.uli lagi selama 5min
6.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8.bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
9.*nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
10.*tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
11.*NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
12.lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar
*Aku buat roti bom..ambil butter(potong kecil2) tabur atas doh.tabur juga gula pastu gulung dan penyetkan macam proses buat roti canai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan