Takleh celoteh panjang arini sebab nak bersiap pergi umah member jap lagi.Layan kuih bakar yang aku skodeng dari rumah hana.Aku guna lempuk..nak isi durian fresh tu..adoiii durian mahal giler kat sini.Sibbaik lempuk yang bawa dari kampung masih ada lagi.Sama je rasa dengan durian biasa tapi kena kurangkan kuantiti gula sebab lempuk dah manis (habis diet aku).Bakar dalam pukul 11 malam tadi..fuhh tengah2 malam,dia punya bau...mabeles.Ambik koooo..satu umah (satu building pun ye kot kih..kih..) bau durian.Allamak member dah call..gerak dulu.
RESEPI KUIH BAKAR DURIAN
SUMBER:Hanamemories
SUMBER:Hanamemories
Bahan-bahan
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula - kurangkan kepada 1/2 cawan
100g isi durian-aku guna lempuk
31/4 cawan santan (hana buh 21/4cwn santan+1cwn air/susu cair)
2 sudu besar butter - cairkan
garam
pewarna kuning
bijan sangai (optional)-lupa isi he..he..
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula - kurangkan kepada 1/2 cawan
100g isi durian-aku guna lempuk
31/4 cawan santan (hana buh 21/4cwn santan+1cwn air/susu cair)
2 sudu besar butter - cairkan
garam
pewarna kuning
bijan sangai (optional)-lupa isi he..he..
Cara-cara
-Blend semua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
-Sapukan loyang dengan minyak.(untuk hasil kuih bingka yg garing dan berkerak, panaskan dahulu loyang dengan minyak). Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
-Bakar suhu 170-180 selama 1jam.
-Sejukkan baru potong
-Blend semua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
-Sapukan loyang dengan minyak.(untuk hasil kuih bingka yg garing dan berkerak, panaskan dahulu loyang dengan minyak). Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
-Bakar suhu 170-180 selama 1jam.
-Sejukkan baru potong
Ini rupa dah siap potong...suka..suka..lembut je..
Nak tayang juga yang baru keluar oven..lupa la pulak isi bijan..adam punya pasal la ni..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan