LAKSAM
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula
1 batang serai-ketuk(ni aku tambah)
Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
sambal:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
1.Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. Tudung periuk takde jadi aku guna loyang je...
2.Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3.Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4.Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Aku tumbuk kasar2 lada hitam pastu kasiii lebih sikit..baru ada ummmm....
Cukuplah 4 je..nipun aku melantak sorang2 dari pagi sampai malam..
1 ulasan:
Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)
Catat Ulasan