Macam macam cerita..ala2 rojak passembor,semua ramuan dimasukkan dalam satu pinggan.
Sabtu, 30 April 2011
ROTI BOM..HANCUSSS DIET
ROTI CANAI (ROTI BOM)
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
550 gm tepung gandum
*250 gm air
*1 egg-50gm
*3 Tbsp susu pekat manis-60gm
*1 tsp garam-6gm
*1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
1.masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2.masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3.uli hingga jadi doh
4.rehatkan doh selama 10min
5.uli lagi selama 5min
6.**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7.advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8.bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
9.*nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
10.*tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
11.*NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
12.lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar
*Aku buat roti bom..ambil butter(potong kecil2) tabur atas doh.tabur juga gula pastu gulung dan penyetkan macam proses buat roti canai.
Jumaat, 29 April 2011
UDANG CELUP TEPUNG
UDANG CELUP TEPUNG
Bahan-bahan (resipi anggaran)
20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam (kalau guna serbuk pati ayam lagi sedap)
1 sudu besar minyak masak
sedikit daun sup - dicincang halus
sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
air secukupnya - lebih kurang 1/2-1 cawan
minyak untuk mengoreng
Cara-cara
1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung (aku campur sedikit lada sulah). Ketepikan
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan
3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap...
Khamis, 28 April 2011
KUIH BAKAR/BINGKA DURIAN
SUMBER:Hanamemories
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula - kurangkan kepada 1/2 cawan
100g isi durian-aku guna lempuk
31/4 cawan santan (hana buh 21/4cwn santan+1cwn air/susu cair)
2 sudu besar butter - cairkan
garam
pewarna kuning
bijan sangai (optional)-lupa isi he..he..
-Blend semua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
-Sapukan loyang dengan minyak.(untuk hasil kuih bingka yg garing dan berkerak, panaskan dahulu loyang dengan minyak). Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
-Bakar suhu 170-180 selama 1jam.
-Sejukkan baru potong
Ini rupa dah siap potong...suka..suka..lembut je..
Nak tayang juga yang baru keluar oven..lupa la pulak isi bijan..adam punya pasal la ni..
Selasa, 26 April 2011
MENU SEMALAM...
SAMBAL UDANG
udang
Cili kering-kisar
sedikit belacan-kisar
1 ulas bawang putih-kisar
1/2 biji bawang besar-kisar
sedikit cili sos
1 biji bawang besar potong bulat
sedikit air asam jawa
air-kalau suka berkuah
garam,gula dan perasa
CARA2
-Panaskan minyak..tumis bahan2 kisar sampai wangi dan naik minyak sikit.Pastu masukkan udang,air asam jawa,cili sos dan bawang besar yang dipotong bulat.Kalau suka berkuah macam aku ni..masukkan sedikit air.Last masukkan garam.gula dan perasa.Nampak udang tu dah masak tutup api.Ringkas je kannnn...
AYAM GORENG HALIA
Ayam-potong kecil2
halia-besar ibu jari.hiris halus memanjang
1 biji bawang besar-potong bulat
2 ulas bawang putih-cincang/dadu halus
kunyit
garam
cili api/cili merah
capcicum/lada benggala
lobak/bunga kobis-x isi sebab takde stok
CARA2
-Ayam yang dipotong kecil2 dibersihkan.Gaul dengan garam dan kunyit.Panaskan minyak dalam kuali..goreng ayam yang dah diperap dengan garam dan kunyit.Goreng ayam separuh masak..angkat dan ketepikan dulu.
-Dalam kuali yang sama,panaskan minyak (guna minyak lebihan goreng ayam tadi) pastu masukkan halia dan bawang putih.Goreng sampai berbau harum dan layu pastu masukkan ayam yang dah digoreng separuh masak tadi.Masukkan juga lobak dan bunga kobis.Kacau2 jap
-Masukkan cili api/merah,capcicum dan bawang besar yang dipotong bulat.Kacau2 jap pastu angkat.
LAKSAM
LAKSAM
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
Aku tumbuk kasar2 lada hitam pastu kasiii lebih sikit..baru ada ummmm....
Cukuplah 4 je..nipun aku melantak sorang2 dari pagi sampai malam..
Isnin, 25 April 2011
SAVORY PRATA PUFF
SAVORY PRATA PUFF
BAHAN INTI :-)
1 keping daging burger, hancurkan
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
1/4 biji red capsicum, dadu kecil
1/4 yellow capsicum, dadu kecil
1/4 green capsium, dadu kecil
1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
*aku tak isi capsicum sebab tak berapa makan..aku gantikan dengan ubi kentang.
BAHAN LAIN ;-)
3 keping instant prata jenama 'KAWAN" /aku guna prata arab
Telur untuk disapu
Bijan untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kisar hingga garing, masukkan rempah kari dan sedikit air, masak sekejap. Masukkan daging dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga pekat. Masukkan semua jenis capsicum dan perasakan dengan sedikit gula dan garam secukupnya. Masak hingga kering, rasa dan jika ok matikan api. Sejukkan.
UNTUK SAVORY PRATA PUFF :- Ambil sekeping instant prata, letak 1/3 inti pada 1/2 bahagian prata. Kemudian lipat prata tadi sehingga membentuk seperti kariap. Tekan tepi2nya dengaN garfu, alih ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga habis untuk baki adunan.
Sapu telur pada permukaannya dan tabur bijan rata. Bakar 25 minit atau hingga masak pada suhu 190C atau hingga kuning keemasan. Sejukka atas jaringan.Kerat 3 untuk setiap satu keping. Hidangkan..
FRUIT TARTLET/TART BUAH BUAHAN
BAHAN2:
250gm butter, dilembutkan pada suhu bilik
120gm icing sugar
2 biji kuning telur
440gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
CARA CARA:
1.Adun semua bahan sehingga menjadi doh. Gelek di atas papan sehingga setebal 5mm.
2. Susun acuan tart di atas dulang dan tebarkan doh yg digelek tadi ke atasnya. Tekan ke atas
acuan utk mendapatkan bentuk dan memotongnya.
3. Cucuk-cucuk dgn garpu dan bakar selama 20min atau sehingga kulit tart agak brownish
pada suhu 175 drj cels.
4. Keluarkan dari oven dan tanggalkan pastri dari acuan dan biarkan sejuk.
CASTARD
Bahan-bahan:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung castard/tepung jagung(aku guna tpg jagung)
8 sudu makan gula
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 sudu makan mentega
Cara-cara:
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/jagung dan gula dlm satu mangkuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan terus kacau lagi.
3. Masukkan selebih susu dan kacau sebati.
4. Masukkan dalam microwave dan masak dengan suhu tinggi sehingga pekat.
Sesekali buka microwave dan kacau bancuhan supaya tidak berketul.Masak atas dapur pun boleh tapi gunakan api yg perlahan
5. Apabila sudah likat..keluarkan dan masukkan mentega. Terus kacau hingga sebati.
Tidak perlu masukkan semula ke dalam microwave/atas dapur
Khamis, 21 April 2011
AL FATIHAH
Rabu, 20 April 2011
DAH 2 TAHUN..
Selasa, 19 April 2011
HOMEMADE TAHU/TAK WA/TOFU
ALHAMDULILLAH..8 TAHUN
Hero yang mulutnya cukup petah dan semakin lasak.Esok genap 2 tahun
Khamis, 14 April 2011
SEMPOIII..AYAM GORENG KUNYIT
Minggu yang agak terkurang rajin untuk memasak.Harap2 nanti mood memasak ok semula.Saja nak masukkan juga entry ayam goreng ni..sempoii je dan amat2lah senang.Resepi ni aku terusha masa skodeng dapur che mat gebu ..Bahan2 simple je..kunyit hidup,sedikit lada hitam,bawang putih,garam dan sedikit gula.Tumbuk kunyit hidup,lada hitam dan bawang putih pastu perasakan dengan gula dan garam.Masukkan ayam..perap semalaman dalam peti ais.Pastu goreng macam biasa.Cuma tip dari che mat,mula2 goreng api sederhana pastu ayam dah nampak masak je..kuatkan api sekejap.Boleh angkat.Sodapppp
Rabu, 13 April 2011
TAT GULUNG NENAS
TAT GULUNG NENAS
BAHAN2
250 gram butter
70 gram gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
300 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
50 gram tepung kastad
BAHAN2 GLAZE
2 kuning telur
2 sudu kecil air-aku tak isi
pewarna kuning
CARA2
-Gaulkan butter dan gula sehingga rata.Butter guna yang suhu bilik..maknanya tak sejuk dan tak terlalu cair.
-Masukkan kuning telur dan esen vanila.Gaul sebati..aku guna senduk kayu je.Pastu masukkan tepung gandum,tepung jagung dan tepung kastad.Gaulkan sehingga sebati dan jadi adunan doh.Gunakan acuan dan pamkan adunan.Masa mula2 aku cuba pamkan..adunan agak pecah2 so aku ambil sedikit butter dan gaulkan dengan doh.Uli semula kejap pastu bolehlah dipamkan semula adunan.
-Pamkan doh..terbalikkan bahagian jalur bunga tat ke bahagian bawah.Kepalkan jem nenas kecil2 dan letakkan diatas adunan dan gulung...potong bahagian berlebihan.Susun tat dalam loyang pastu sapukan bahan glaze.Bakar sehingga kuning keemasan
1 biji nenas+1/2 cawan air
1 cawan gula
2 bunga cengkih-optional
-blendkan nenas dengan air.Pastu tapis..ambil yang bahagian hampas nenas je.Yang air tu bolehla minum buat jus.Masukkan dalam periuk..gunakan api sederhana je.Kacau2 sampai agak pekat pastu baru masukkan gula.Aku kurangkan kuantiti gula sebab guna nenas jenis manis.Masukkan juga cengkih..kacau sampai pekat.Sejukkan..bolehlah dikepal2kan kepada bentuk bola/biji kurma kecil2
Selasa, 12 April 2011
REZEKI..
Jumaat, 8 April 2011
SARAPAN DI PEARL OF BEIRUT,ALKHOR
Khamis, 7 April 2011
LEMPENG KELAPA +OAT
KECIL TAPI...
HOMEMADE ROTI PITA
Sumber:myresipi
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
*aku gunakan tepung gandum.Tepung roti takde stok
Cara-cara 1.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
2.Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3.Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
4.Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
5.*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya
*boleh isi dengan apa2 inti ikut selera masing2.
Rabu, 6 April 2011
KUAH ROJAK MEE
Cilok sini : kak hanieliza BAHAN2
1/2 kg kacang tanah-tumbuk kasar(aku blend halus)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
BAHAN2 MESIN
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
CARA2 -
-Tumis bahan2 mesin hingga berbau harum dan garing.Bila dah naik minyak,masukkan air asam jawa dan kacang tanah.Tambahkan air sedikit kalau terlalu pekat.
-Masukkan gula dan garam secukup rasa.Masak kuah dengan api perlahan sehingga naik minyak.Boleh hidang dengan rojak mee/ayam. bahan2 pelengkap (tapi tak cukup lengkap..he..he..he)