AYAM GORENG CILI API
Bahan-bahan :
Ayam - potong ikut sukabelacan
1/2 biji bawang besar
2 cm halia
2 ulas bawang putih
1-2 batang cili merah/ hijauCili api - ikut tahap kepedasan masing2
1 batang serai-ketuk/titik
1 asam keping
Garam,gula dan perasa
1 biji bawang besar-potong bulat
1 biji tomato - belah 4 atau 6
cara-cara :
1. kisar belacan, bawang besar, bawang putih, halia, cili merah/hijau hijau dan cili padi
2.Panaskan minyak. lumurkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam.Goreng ayam tapi jangan terlalu garing. kemudian angkat dan asingkan.
3. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan2 kisar dan serai hingga naik bau.masukkan sedikit air dan asam keping.masukan semua perasa.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan bawang yang dipotong bulat.Dah nampak semua sebati dan masak..last masukkan tomato.kacau2 jap pastu boleh tutupkan api.Kalau suka berkuah..boleh masukkan sedikit air.Lagi pedas,lagiler best..keluar habis air hidung ngan mata.. syookkkk wooo
Yang di bawah ni rasanya ramai yang tahu buat kan.Sira labu..peberet aku ni.Sonangg je nak buatnya.Labu buang kulit..bersihkan pastu potong kecil (saiz ikut suka la).Pastu labu rendam jap dalam air kapur.Last masukkan gula dan labu dalam periuk.Masak guna api kecil je.Boleh juga masukkan sikit air dan daun pandan bagi wangi.Ada orang masukkan bunga cengkih tapi aku kurenggg suka so aku tak letak bunga cengkih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan