BAHAN2
60g sawi - celur dan dipotong (aku x isi)
60g mee kuning - celur dan toskan
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu makan daun sup - x de aku ganti daun bawang
Untuk Kuah@Sup
1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu-aku guna kiub
4 ulas bawang putih - cincang-aku tumbuk
1 sudu makan kicap cair-aku x isi
1 sudu makan batang saderi - cincang
1 sudu makan minyak - utk menumis
1 sudu teh garam
1 sudu makan rempah sup
1 sudu makan rempah sup
1 inci halia - tumbuk(aku tambah)
Untuk Bebola Sapi@Bakso
400g daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam
Bahan sampingan (tak ikut)
Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
sos tomato - ( tak letak)
kicap manis ABC ( guna kicap kipas udang)
Bahan sampingan
bawang goreng serta sambal kicap.
Cara-cara
Untuk membuat bebola sapi@bakso
Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan.
Untuk membuat kuah
Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga harum, masukkan air rebusan/kiub pati lembu,rempah sup, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
Yang ini untuk sikecik adam..so kosong je lah yerrr
Untuk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato dan juga kicap manis. Hidangkan.Aku tambah sambal kicap.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan