KERABU NANGKA MUDA
BAHAN2
Nangka muda-buang kulit,potong kecil,direbus empuk
santan
lada hitam-tumbuk halus
ikan kembung-bersih,bakar dan ambil isinya tumbuk halus
beberapa ulas bawang merah-hiris/mayang nipis
halia-hiris halus memanjang
cili api-hiris halus
serai-hiris halus
kerisik
air limau nipis
garam,gula dan perasa
CARA2
-Masukkan lada hitam,ikan yang ditumbuk halus,bawang merah,halia,cili api,serai dan air limau nipis.Gaul sebati
-Masukkan pula nangka muda,santan,kerisik,garam,gula dan perasa.Gaul sebati(aku ramas sikit nangka tu)Boleh hidang
*Lada hitam tu bagus untuk buang angin
*Sesetengah orang selepas rebus..ramas buang air nangka muda tu.Tapi aku lepas rebus letak dalam penapis bagi air kering sikit.Tak ramas sebab nangka sini jenis lembut/lembik
*ikan tu kalau taknak bakar..boleh je rebus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan