Isnin, 6 Jun 2011

GULAI AYAM + NANGKA MUDA

BAHAN2
Nangka muda- buang kulit,potong kecil dan celur dgn sikit garam. Toskan.
1 ekor ayam
1camca besar kerisik
santan
2 keping asam keping
Garam,gula dan serbuk perasa
BAHAN2 DIKISAR:-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit cili kering/1 sudu besar cili kisar-optional
BAHAN2 LAIN:-
1 ulas bawang putih-mayang
2 biji bawang merah-mayang
bunga lawang,cengkih dan pelaga
1 batang kayu manis
2 camca besar serbuk kari ayam/daging
1 keping hirisan lengkuas-ketuk

Cara-cara

-Ayam yang telah dipotong dan dibersihkan..gaulkan dengan serbuk kari.ketepikan.
-masukkan lebih kurang 2 sudu besar minyak kedalam periuk.Panaskan.Bila minyak dah panas masukkan bawang putih dan merah yang dimayang,bunga lawang,cengkih pelaga dan kulit kayu manis.Biar sampai layu dan berbau  harum pastu masukkan bahan2 kisar.Biarkan sampai naik minyak.
-Masukkan ayam dan gaul rata. Biar hingga ayam sedikit kecut, masukkan nangka,lengkuas diketuk dan asam keping, gaul lagi.Ambil santan(agak2lah..kalau suka kuah lebih isi banyak sikit..kalau suka pekat,kurangkan santan) masukkan.
-Last sekali,masukkan kerisik, gula, garam dan serbuk perasa.Biarkan mendidih jap pastu boleh tutup api.Lupa nak bagitau..selepas masukkan santan..kacau sentiasa sebab takut nanti 'berkepala'...kari jadi tak cantik.
 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...