Jumaat, 20 Mei 2011

SOTONG GORENG KUNYIT BERLADA

Alhamdulillah abang dah kurang sibuk.Harini dengan esok cuti.Kebiasaannya arini kitorang lepak dirumah je sebab kekangan masa.Di qatar,arini..kedai2 dan pasaraya ditutup dari jam 12 tengah hari sampailah pukul 4 petang.Tak berapa best sangat nak merayap.Esok..macam biasa..Aktiviti merayap dan mengabiskan duit.Musim2 panas ni,biasanya pergi pasaraya je lah kot.Tak kuasa nak jalan2 kat luar..panas wooo.Hmmm layan resepi dari kak Azlina terminal hijarah ni.Tapi yang akak azlina buat lagi best sebab ada petai.Aku kat sini petai ada dijual di satu kedai ni..tapi agak jauh dari rumah.Kadang2 je lah adanyapun.Harganya...mahal gilerrr.Tak kisahlah harganya tapi yang sebenarnya aku nak bagitau..kitorang laki bini tak makan petai.Anak2 aku lagilah tak sentuh.Tempoyak pun kitorang takleh masuk.Mak ngan abah aku cukup marah sebab dalam keluarga,aku sorang je tak makan petai ngan tempoyak.Buat malu keturunan perak diorang kata..he..he..

sumber:kak azlina
SOTONG GORENG KUNYIT BERLADA
BAHAN BAHAN
1 kg sotong putih
2 papan petai (diambil isinya)-aku tak isi
3 biji ubi kentang dikupas & dihiris nipis
3 biji tomato dibelah 4 setiap satu
2 biji cili merah dihiris memanjang
1 labu bawang besar dihiris bulat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Serbuk kunyit secukupnya
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar gula
Garam (jika perlu)
BAHAN YANG PERLU DIKISAR
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit halia
10 biji cili padi

CARA MEMBUATNYA
-Sotong dibersihkan seperti biasa & ditoskan terlebih dahulu.Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit secukupnya & serbuk lada sulah dan ketepikan dulu
-Panaskan minyak anggaran 2 senduk besar dalam kuali dan goreng ubi kentang sehingga empuk, angkat & ketepikan dulu
-Goreng pula sotong dengan api yang kuat sehingga masak dan terus angkat sotong, jgn goreng lama sangat
-Dengan lebihan minyak yang ada, tumiskan bahan kisar sehingga naik aromanya, masukkan sos tiram & sos ikan dan gaul sebati
-Masukkan tomato, cili merah & bawang besar diikuti isi petai dan kacaukan sebentar
-Terakhir baru masukkan sotong goreng tadi, kacau sekejap & masukkan ubi kentang, gula & garam secukup rasa, kacau2kan lagi biar rata.Apabila sudah bergaul rata, boleh la ditutup api & sedia untuk dihidangkan

Warna kurang menarik sebab kunyit sini,isi banyak pun tetap pucat je kuningnya.Sedih betull

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...