Isnin, 16 Mei 2011

AYAM 3 RASA

Selesema kembali menyerang..cuaca pulak bertambah tambah panas.Tengah hari dah cecah 48 celcius.Memasak pun dah mula kena buka aircond dalam dapur.Yang kat ruang tamu..24 jam aircond terpasang..mana taknya,rumah aku betul2 mengadap matahari terbit.Pukul 5 pagi dah cerah..6 pagi pulak dah terasa bahang kepanasan.Takleh nak menceceh panjang harini sebab nak kena masak dan kemas rumah awal sikit harini kerana jap lagi ada maintainance nak datang.Arini projek nak buat sate untuk makan petang..

AYAM 3 RASA
sumber:Kakasma

Bahan2:
Isi ayam...potong kecil
1/2 biji lada bengala warna merah,kuning...(kalau tak de lada merah /hijau pun ok)
1biji bawang besar-potong bulat
3 biji bawang merah tumbuk halus
3 ulas bawang putih(cincang halus)
1/2 inci halia hiris halus
1 btg serai dititik
3 sudu cili kisar
cili padi-aku tambah
1/2 biji nenas hiris kecil2
1/2 btg lobak merah juga dihiris
3 biji putik jagung
bunga kobis dan tomato
daun limau purut
1 sudu sos tomato,sos cili,sos tiram,sos ikan dan sedikit kicap
garam dan sedikit perasa dan gula
tepung jagung sebagai pemekat

caranya:
-ayam yang telah dihiris nipis tadi,lumurkan dengan sedikit lada sulah dan tepung jagung.
panaskan minyak dan goreng sebentar ayam tadi.tos dan ketepikan.
-dalam kuali lain panaskan sedikit minyak,tumiskan bawang ,bawang putih,halia hingga layu.masukkan cili kisar dan serai.kacau lagi ,kemudian masukkan kesemua sos dan kicap,garam dan perasa serta sedikit gula.
-masukkan ayam,cili padi dan sayur sayur, dan tepung jagung.kacau sebentar,masukkan daun limau purut. matikan api dan bolehlah dihidang...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...