Jumaat, 6 Mei 2011

KENTANG PUTAR

Bahan-bahan
5 biji kentang di buang kulit dan di potong
1 sk lada hitam-tumbuk halus
sedikit fresh milk
1 sudu kecil butter
Cara-cara
1.Rebus kentang .Setelah empuk toskan air,lenyek sampai hancur sambil masukkan semua bahan2 lain.Sape2 nak cepat tu,lenyek sikit2 pastu guna hand mixer putar hingga kentang jadi halus...dalam proses putar tu,masukkan bahan2 lain sampai dapat texture yang diingini.Susu tu agak2lah..jangan terlalu banyak nanti lembik pulak

SOS KENTANG PUTAR
sumber :myresipi
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam-aku tak isi sebab stok ayam dah masin

Cara-cara
1.Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2.Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3.Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4.Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5.Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...