sumber : kak besah myresipi
INTI KELAPA:
2 biji kelapa parut - ambil putih saja, kalau dpt yg agk muda lg bagus
4 ketul gula kabung @ 250 gula merah
gula pasir secukup rasa
3 helai daun pandan, dicarik & disimpul
1/2 sudu teh garam
ADUNAN KULIT:
1 kg ubi keledek - direbus empuk, dibuang kulit
3 cawan tepung pulut
2 cawan @ lebih tepung gandum. ikut kelembapan keledek
1 sudu teh mumbung garam halus
bijan & minyak utk menggoreng secukupnya
Cara-cara
1.masak gula kabung @ gula merah dgn secawan air hingga larut. then tapiskn ke dalam kuali. campurkan kelapa parut, garam & daun pandan. tambah gula pasir hingga cukup kemanisannya. kacau atas api hingga kering.
2.bila inti tlh sejuk, bulat2 kn dgn cara menggenggamnya dgn kuat supaya padat- ketepikan.
3.lenyek keledek & garam menggunakn pnekan burger/senduk hingga hancur.
4.campurkan kedua2 jenis tepung ke dalamnya & diuli hingga menjadi doh yg kental. tambah tepung gandum jika perlu.
5.ambil segenggam doh,leperkan & masukkan inti. kelim kemas2 lalu digolek2kn di atas bijan. buat hingga habis
6.masukkan minyak yg banyak ke dalam kuali & aturkan onde2 kedalamnya. setelah itu baru lh nyalakan api dapur. tujuannya supaya bijan x tertanggal dari kuih. seterusnya goreng lah hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan