Selasa, 28 Disember 2010

SOMTAM


SUMBER :MYRESEPI

1/2 Biji betik muda
1/2 batang lobak merah
2-3 batang kacang panjang-takde stok
1/2 biji timun-tambah sendiri
3 sb udang kering
DRESSING
2 Ulas bawang putih
10-15 kacang tanah
2-3 sudu besar sos ikan
1 biji lemon/limau nipis
1-2 cili padi-ikut tahap kepedasan masing2
1 sudu besar gula
tomato ceri-takde stok

CARA2
-Sagat memanjang betik,lobak dan timun.Potong pendek kacang panjang pastu rebus kejap (sape suka mentah pun boleh)
-Sediakan dressing.Masuk bawang putih dan cili padi dalam lesung dan gesek2 dengan anak lesung.Tak perlu tumbuk..cukup sekadar pecah2 sikit je.Kemudian masukkan semua bahan2 lain.Tak perlu isi garam kerana sos ikan dah cukup masin
-Siap bahan dressing..masukkan dalam bekas pastu gaul dengan bahan2 yang dah disagat,kacang panjang,tomato ceri dan udang kering.Siapppp
*udang kering dalam stok agak besar(sabah mariii),jadi aku goereng jap tanpa minyak pastu tumbuk ala2 manja je.Jangan bagi hancur sangat.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...